Nyheter

NYHETER


2024-04-09

På Swedenborgsgatan på Söder finns kvarterskrogen Stuket som regelbundet serverar raggmunk. Raggmunksakademien besökte detta näringsställe och fann en engagerad krögare som gärna visade hur en  raggmunk anrättas. Raggmunken hade god smak och kunde vara aningen tunnare och fläsket var lite understekt men smakade gott. De rårörda lingonen bidrog till en bra raggmunksrätt.


2024-03-20

Frågan varför raggmunk serveras på tisdagar ges nu sin förklaring i en ny skrivning. Se Historia.


2024-03-20

Raggmunksakademien besökte den 19 mars Riddarholmen och Svea Hovrätt som förutom legala inrättningar även har en Restaurang. Restaurangen hetter Riddaren. Vi fick eget rum för att kunna få en öl till Raggmunken. De serverade en raggmunk som var frasig i kanterna men lite för tjock i mitten.

Fläsket var kanske inte normalt saltat men de rårörda lingonen var riktigt bra..

Besökare får vara beredda på att genomgå säkerhetskontroll vid inpassering.


2024-02-21

Raggmunksakademien har nu gjort ett återbesök på Restaurang Elverket på Linnégatan. Vi bjöds på en anrättning med god smak på såväl raggmunk som fläsk och rårörda lingon. Raggmunken var dock lite för tjock för att få högsta betyg.

2024-01-16

Årets första provning ägde rum på Söder i Blecktornskällaren. De serverade fläsk med raggmunk och lingon. Raggmunksakademien vill gärna sätta raggmunken som huvudattraktion. Den rätt som serverades var lite för tjock och lingonen med alldeles för mycket saft. Många uppskattade dock fläsket vilket trots allt kanske gjorde att den hamnade först i menybeskrivningen.  


2023-12-14

Årets sista provning skedde på Ristorante Rodolfino på Stora Nygatan 1 i Gamla Stan. Restaurangen är mer orienterad på italienska rätter. Den raggmunk som serverades var för lite raggig och var mer åt pannkaks hållet.


2023-11-22

Raggmunksakademien förstärkta med sin fruar saluterade Raggmunkens Dag på Restaurang Grodan på Nybrogatan där vi intog en mycket god raggmunk som serverades på det sätt som akademien förordar. En stor raggmunk, stekt fläsk som inte var allför flottigt samt rårörda lingon i en skål.


2023-11-08

Den 21 november infaller Raggmunkens Dag. Raggmunksakademien kommer att fira denna på Restaurang Grodan på Nybrogatan.


2023-10-12

Akademien valde att göra ett återbesök på restaurang Lilla Prag som vi fann serverade mycket god raggmunk. Återbesöket gjorde att betyget sänktes något.


2023-09-24

Efter ett långt sommaruppehåll inledde Raggmunksakademien höstsäsongen med att luncha på Mårten Trotzigs Restaurang i Gamla Stan där en liten delegation i våras fann att det fanns anledning att återkomma med en större styrka.

Vi fann att besöket inte var förgäves då vi bjöds på en mycket välsmakande raggmunk.

Vi blev väldigt trevligt bemötta och fick tom påfyllning av vår huvudrätt.


2023-03-16

Hirschenkeller på Sveavägen verkar rikta sig mest till studenter i närområdet samt de som gärna tar en öl. Efter lite komplicerad beställningsprocedur blev vi serverade raggmunk med mycket varierande kvalité. Det mest positiva var priset för anrättningen.


2023-03-01

Lilla Prag på Frejgatan överraskade oss många sätt.

Personalen var mycket tillmötesgående och frågade oss bland annat om

- när vill ni bli serverade?

- hur vill ni ha fläsket stekt?

- serverade maten vid bordet.

Enligt Systembolaget skall ölen till Raggmunk vara av tjeckisk typ. Inte så konstigt att vi fick det på Lilla Prag!


Maten blev vi alla mycket nöjda med, den raggiga lagom tjocka Raggmunken och det väl stekta fläsket. Väldigt många 5:or i betyget.

Tyvärr var inte lingonen rårörda. När vi påpekade detta togs det emot positivt.

Restaurang Lilla Prag toppar nu listan över bästa Raggmunksställen i Stockholm.


2023-02-02

Säsongen 2023 inleddes med ett besök på Bryggeriet Bar i närheten av Odenplan. Raggmunken som serverades var alldeles för tjock och inte riktigt genomstekt och blev därför alldeles för mjuk. Ett tips är också att servera lingonen i en skål brevid när de är rinniga. Läggs de på raggmunken blir den lätt kletig.


2022-12-07

10 års jubileum. Den 18 dec 2012 genomförde Raggmunksakademien sitt första restaurangbesök på Grodan som sedan dess har besökts inte mindre än 10 gånger. Akademien har under dessa 10 år gjort 68 restaurangbesök och bedömt det som serverats. Totalt har 45 olika näringsställen i Stockholm bevistats.


Jubileét firades på Restaurang Paganini på Västerlånggatan i Gamla Stan. Tyvärr placerades ledamöterna vid ett bord intill ingången där dörrarna mest släppte in den råa kylan. Raggmukarna som serverades var ok med rikligt av rårörda lingon. Ett tips är att servera lingonen vid sidan om då man annars riskerar att "blöta upp" raggmunkarna.


2022-11-16

Som traditionen bjuder i Raggmunksakademien firas Raggmunkens Dag med reaspektive. Vi firade dagen på Man In The Moon där man rekommenderade ölet Amber Ale vilket var ett mycket bra val. De rårörda lingonen serverades i skålar vid sidan om vilket också uppskattades. Vi fick trevlig högtidsdag på denna restaurang.


2022-11-03

Raggmunkens Dag infaller i år den 15 nov. Raggmunksakademien kommer att högtidlighålla detta genom att träffas på Man In The Moon för att avnjuta denna rätt.


2022-10-17

Raggmunksakademien har besökt klassiska Konstnärsbaren KB, som sedan länge serverar raggmunk på fredagar. De har försökt att flytta detta till en tisdag, som är den dag som vi av tradition äter denna rätt, men kunderna på KB vill ha kvar möjligheten att inta raggmunk på fredagar.

Rätterna som serverades var lite blandade. En del hade för mycket fett på, emedan vilket påverkade raggigheten, andra var mycket bättre. Extra rårörda lingon serverades separat vilket uppskattades.


2022-10-11

En kompletterande text om raggmunkens historia finns nu, Texten är skriven av Lizzy Öhlén som utbildar sig till kock och har intresserat för denna rätt. Lizzy har kontaktat akademien för råd i ämnet, Vi har bistått så gott vi har kunnat. Se  historia.


2022-09-15

Vi var 7 stycken raggare med på höstens första möte på Grodan. Vi fick ett fint mottagande från chefen.

- Raggmunkarna var inte helt perfekta utan saknade den raggighet som vi vill ha.

- För få fläskbitar av det goda fläsket men vi fick påfyllning. Det blev mycket bra.


Vi har besökt 43 olika restauranger men 6 av dessa är nedlagda.

Grodan har vi besökt 9 ggr, Östra Station 4 ggr, Blå Dörren och Man in theMoon 3 ggr.

Totalt har vi gjort 62 provningar.


2022-05-13

Senaste besöket på Elverket på Linnégatan var till akademiledamöternas belåtenhet. Vi blev serverade en riktigt bra och raggig raggmunk med gott fläsk och fina rårörda lingon därtill.


2022-03-23

Akademien gjorde nu ett återbesök på den legendariska järnvägsrestaurangen på Östra Station. Där fann vi att raggmunkarna hade förbättrats sedan sist och föll akademien på den sk läppen.


2022-02-23

Mitt i omdaningen av Slussen ligger Restaurang Blå Dörren. Raggmunksakademien nu har besökt detta näringsställe. Besöket kombinerades med en timslång föreläsning om sagda omdaning. Detta var mycket intressant och givande.


2022-02-16

Årets första restaurangbesök av Raggmunksakademien kommer att ske tisdagen den 22:e februari på Blå Dörren på Slussen. Efter detta skall vi gå på visning av den nya Slussen


2021-12-16

På Rosenlundsgatan på Söder ligger Den Glada Stinsen som Raggmunksakademien nu har besökt. Akademien kunde konstatera att pub-miljön var mysig och raggmunken och tillhörande fläsk ok. Dock var inte lingonen riktigt i toppklass vilket sänkte betyget.


2021-12-01

Årets sista restaurangbesök av Raggmunksakademien kommer att ske den 14:e december på Glada Stinsen på Rosenlundsgatan.


2021-11-18

Firandet av Raggmunkens Dag skedde på The Man In The Moon

som serverade en raggmunk med fläsk och rårörda lingon som föll

akademiens ledamöter på den så kallade läppen.


2021-11-16

DN har uppmärksammat Raggmunkens dag

genom att anknyta till denna i korsordet.2021-11-06

Den 16 november infaller Raggmunkens Dag. Detta kommer raggmunksakademien att fira på

The Man In The Moon.


2021-10-15

Raggmunksakademien har nu besökt KonstnärsBaren (KB). Ett möte på KB är alltid trevligt. Många i personalen passade upp oss på ett bra sätt. Det enda konstiga är att vi äter Raggmunk och fläsk med rårörda lingon på en fredag.

 

Raggmunken med fläsk smakade som vanligt mycket bra. Vi fick påfyllning av både Fläsk och rårörda lingon. Vid vårt första möte på KB var dock betyget bättre än vid sista fredagens möte. 


2021-09-14

Härligt att återigen kunna gå ut och äta Raggmunk efter ett långt uppehåll. Några av oss träffades i god tid och tog en öl i baren.

Chefen på Grodan hälsade oss välkomna och ordnade bord utomhus. Det var en perfekt placering.


Övrig personal passade upp oss på ett fantastiskt sätt. Efter ett tag serverades fantastiska tallrikar med vår rätt. En lagom stor och vällagad raggmunk och några fina fläskbitar och bra rårörda lingon.

Vi var väldigt lyriska men undrade vad det var för potatis i raggmunken. Efter en stund kom en av kockarna in och berättade att det var en sort som hette Faxe.


2020-11-19

Under iakttagande av Folkhälsomyndighetens anvisningar och rekommendationer besökte Raggmunksakademin Restaurang Grodan för att celebrera Raggmunkens Dag. Vi var 6 ledamöter som bjuds på en mycket välsmakande raggmunk med lika välsmakande fläsk därtill. Denna intogs av spatiöst utplacerade akademiledamöter.


2020-10-27

Raggmunksakademien har den senaste tiden varit inaktiva p g a den pågående pandemin. Den 17 november är det Raggmunkens Dag. Raggmunksakademin kommer fira denna dag med lunch på restaurang Grodan.


2020-03-10

Raggmunksakademien har noterat att ICA säljer något de kallar "Raggmunk med bacon och lingonsylt". Det aktua-liserar frågan vad som får benämnas raggmunk. En mer adekvat rubricering borde kanske vara potatispannkaka.


2020-02-18

Merparten av Raggmunksakademien avnjöt idag den 18 februari en raggmunkslunch på Kvarnen vid Björns trädgård på Södermalm. Rätten var av den kvalitén att den hamnade på "tio-i-topp-listan".


2020-02-03

Den 18 februari kl 13.00 träffas Raggmunksakademien på Hammarbyklackens stamställe Kvarnen på Tjärhovsgatan.


2020-01-22

Året har nu inletts med ett besök på restaurang DalaNise i Vasastan. Rätten som serverades fanns på menyn presenterad på detta sätt: "Stekt Fläsk med Bruna Bönor alt. löksås med kokt potatis alt. raggmunk med lingonsylt".

Bra service och trevligt bemötande.

Se vidare besökta restauranger.


2020-01-08

Raggmunksakademien kommer att inleda årets restaurangbesök på DalaNIsse Vikingagatan 7 tisdagen den 21 januari kl 13.00.


2019-12-17

Raggmunksakademien avslutade årets restaurangbesök på Blå Dörren vid Slussen. De serverade utmärkt öl med eget märke framtagen av Nils Oskar.


2019-11-29

Den 17 december avhålles Raggmunsakademiens sista sammankomst för i år. Trots Julbord och Jultallrikar som översvämmar Stockholms krogar under December ställer Blå Dörren (vid slussen) upp med Raggmunk denna dag. Det blir således ett återbesök för akademien på denna restaurang. Tiden för detta är kl 13.30.


2019-11-20

Firandet av Raggmunkens dag skedde på Restaurang Grodan. Ett mycket uppskattat besök där akademiledamöterna avnjöt lunch tillsammans med sina fruar.


2019-11-19

I samband med firandet av Raggmunkens dag finns en TV-intervju med två av akademiens ledamöter. Se video.


2019-11-07

Tisdagen den 19 november infaller Raggmunkens dag. Detta celebrerar Raggmunksakademien genom att tillsammans med sina fruar besöka Restaurang Grodan.


2019-10-22

Raggmunksakademien har idag besökt Konstnärsbaren KB. Raggmunken var överlag mycket bra. En stor raggig raggmunk över nästan hela tallriken var precis som vill ha den. Fläsket var också mycket gott, bra rimning men en del bitar var lite hårt stekt hos några. Rårörda lingon i en speciell "syltburk" var något som uppskattades av samtliga. KB kom upp i toppklas.


2019-10-09

Nästa lunch med Raggmunksakademien blir tisdagen den 22 oktober kl 13.00 på Konstnärsbaren KB Smålandsgatan 7

.

2019-09-19

Raggmunksakademiens första höstmöte skedde på Wärdshuset Ulla Winbladh på Djurgårn. Det som serverades var Ok. Fläsk och rårörda lingon var t o m bättre än genomsnittet i år. Raggmunken var denna gång 2 st liggande på varandra. Raggningen var bra men övriga delen var lite i tjockaste laget. 


2019-08-20

Wärdshuset Ulla Winbladh på Djurgårn kommer att servera oss Raggmunk tisdagen den 17 september.


2019-06-16

Raggmunkens dag har nu blivit mer officiell. Den infaller i år tisdagen den 19 november. Vi delar den bl a  med Internationella mansdagen, och toalettdagen. Se vidare  https://temadagar.se/kalender/.


2019-03-27

I det nybyggda huset på  Hantverkargatan 71 finns restaurang Eriks Basar, Där intog raggmunksakademien en lunch och kunde konstatera att fläsket var för hårt stekt och raggmunkarna var lite för degiga i mitten. De rårörda lingonen var helt ok.


2019-03-04

Eriks Basar på Kungsholmen (Hantverkargatan 71) har lovat att göra raggmunkar till oss i Raggmunksakademien den 26 mars.


2019-02-20

Raggmunksakademien har nu besökt Restaurang Tulegården, Tulegatan 22. Vi bjöds på en fin tallrik med två små fina raggiga Raggmunkar och många rimmade fläskbitar som var perfekt stekta. Lingonen var bra men lite "såsiga". Några av oss jublade åt det fina grönsaksbordet. Det var således ett fynd, ungefär som gamla pilsnerbarer som alltid hade bra husmanskost. Tulegården toppar nu listan över stans bästa raggmunksställen.


2019-02-10

Nästa gång Raggmunksakademien träffas blir tisdagen den 19 februari kl 13.00 på Restaurang Tulegården, Tulegatan 22.


2019-02-01

Bar Central serverade vår rätt på ett lite annorlunda sätt. Raggmunken var gjord med mera finmalen potatis blandad med bovete och mjöl.Detta gav en Raggmunk som hade fin ragg, något som vi alltid önskar oss.

Fläsket var en blandning av Rimmat sidfläsk och bacon som gav konstig blandning av salt och mindre salt i bitarna. Tyvärr var blandningen något för mycket stekt. De rårörda lingonen serverades med en klick smetana. En vacker disposition.


Att vi också fick god egentillverkad öl till maten gjorde inte måltiden sämre.


2019-01-09

Raggmunksåret 2019 inleds för akademiens del på restaurang på Bar Central på Birger Jarlsgatan 41 den 29 januari kl 13.00.


2018-12-18 

Raggmunksakademien avslutade året med ett besök på restaurang Tennstopet. Vi kunde konstatera att såväl raggmunk som fläsk hade en god smak. Detta serverades med rårörda lingon på topp.


Akademien har nu genomfört 48st restaurangbesök på 39 olika raggmunksställen i Stockholm.


2018-12-06

Årets sista restaurangbesök för Raggmunksakademien kommer att ske tisdagen den 18 dec kl 13.00 på anrika restaurang Tennstopet.


2018-11-21

Akademien har nu tillsammans med sina fruar firat Raggmunkens Dag tisdagen den 20 november på Restaurang Grodan. Vi bjöds på utmärkt tillagade raggmunkar. Vi kunde även konstatera att våra respektive nästan hade samma sofistikerade smak som Akademiledamöterna. Se även bilder.


2018-11-19

Vår aktivitet kring Raggmunkens Dag tisdagen den 20 november har nu uppmärksammats av pressen genom en artikel. Se https://alltomstockholm.se/stadsliv/vill-raggmunken-egen/.


2018-11-12

För att celebrera Raggmunkens Dag tisdagen den 20 november samlas Raggmunksakademien på restaurang Grodan kl 13.00. Vid detta högtidlia tillfälle må akademieledamot medföra kvinnligt sällskap.


2018-10-27

Följande kommuniké har nu gått ut från Restaurang Grodan:

"Raggmunksakademien har funnits i 6 år och de arbetar för att flera ska få njuta av hög kvalitet på denna svenska husmanskostsrätt. De vill nu uppmärksamma raggmunken genom att instifta Raggmunkens Dag som blir den 3:e tisdagen i november varje år, alltså den 20 november 2018.


Äntligen, säger vi! Efter Raggmunksakademiens besök hos oss på Grodan hamnade vår raggmunk bland de bästa i Stockholm. Så se till att fira Raggmunkens dag på Grodan med en riktig klassiker med fläsk. Eller varför inte en vegetarisk med svamp eller en lyxragga med löjrom!"


2018-10-18

Raggmunksakademien, som denna gång samlades fulltaligt, var på Eriks Bakficka Fredrikshovsgatan 4. Raggmunken serverades väldigt elegant upplagd med extra skålar rårörda lingon. Raggmunken kunde vara mer raggig. Vi återkopplade våra synpunkter vilket verkade uppskattat av den vänliga personalen..


2018-10-08

Nästa gång Raggmunksakademien träffas blir tisdagen den 16 oktober på Eriks Bakficka Fredrikshovsgatan 4. Raggmunk står inte normalt på deras meny men skall göra det den 16:e.

.

2018-09-21

Hösten första raggmunkslunch skedde på Café Delta på Gävlegatan 2 den 18 sep kl 13.00. Vi var åtta ledamöter som i god anda och med god aptit åt de raggmunkar som serverades av den mycket trevliga personalen.


2018-09-11

Raggmunksakademien inleder hösten med ett besök på Café Delta på Gävlegatan 2 den 18 sep kl 13.00.


2018-05-22

Dagens besök på Restaurang Hubertus blev inte

riktigt vad vi räknat med. Trots föranmälan om vår

ankomst hann endast tre ledamöter få raggmunk

innan den tog slut. Återstående ledamöter hittade

dock raggmunk i den närbelägna Rydbergs

Bar & Restaurang. Nedan visas bild på Centralbadets

vackra park som vi ansåg var den största attraktionen.
2018-05-08

Den 22 maj samlas Raggmunksakademien igen för att avnjuta och bedöma raggmunk. Platsen blir Restaurang Hubertus på Holländargatan som även har servering utomhus i Centralbadets vackra park.


2018-04-18

Raggmunksakademien brukar regelbundet besöka restaurang Grodan för att kalibrera uppfattningen hur en raggmunk skall anrättas och smaka. Så skedde den 17 april då vi förutom en välsmakande raggmunk med tillhörande fläsk och rårörda lingon även fick en kort föreläsning om restaurangens historia av etablissemangets ägare..


2018-04-08

Nästa gång raggmunksakademien samlas blir den 17 april. Då kommer vi att  återbesöka Grodan som har blivit en av akademiens favoritrestauranger.


2018-03-21

Raggmunksakademiens senaste provning har ägt rum på restaurang Tradition Österlånggatan 1.De serverar inte raggmunk som standard men bjöd på en utsökt sådan. Dessutom var personalen på tårna.


2018-03-05

Den 20 mars är nästa tillfälle som Raggmunksakademien träffas för att avnjuta raggmunk med fläsk. Detta sker i Gamla Stan på restaurang Tradition Österlånggatan 1.


2018-02-27

Melanders i Söderhallarna har nu testats av Raggmunksakademien. Restaurangen kunde servera en raggmunk som väl föll Akademien på den sk läppen och återfinns nu högt upp på topplistan.


2018-02-12

Den 27 februari är det dags för nästa restaurangbesök. Då skall Melanders i Söderhallarna besökas.


2018-01-16

Den anrika restaurangen Operabaren fick denna gång stå som värd

för Akademiens besök. Huvudattraktionen på dagens husman var

fläsk som antingen serverades till raggmunk eller till löksås.

Vi intog naturligtvis det förstnämnda.

De ingående komponenterna var goda men uppläggningen

gjorde att frasigheten på raggmunkarna påverkades.
2018-01-10

Nästa raggmunksprovning kommer att ske den 16 jan kl 13.15 på Operabaren.


2017-12-14

Akademien har nu besökt Restaurang Mozarteum på Kungsgatans Kungsholmssida. Vi blev serverade en lite annorlunda men väldigt riklig portion raggmunk. Raggmunkarna serverades vikta men var goda ändå. Till detta serverades utmärkt fläsk och lingonsylt.


2017-12-12

Vår förteckning över restauranger i Stockholm som serverar raggmunk har gåtts igenom, Några har försvunnit andra har tillkommit. Se restauranger.


2017-11-22

Nästa gastronomiska möte med Akademien blir den 12 dec kl 13.00 på Restaurang Mozarteum Kungsgatan 82.


2017-11-21

Raggmunksakademien har idag på Raggmunkens dag besökt Restaurang Etsi på Hantverkargatan. Trevlig och tillmötesgående personal hjälpte att höja vår upplevelse.


Vi serverades en mycket bra måltid, några tyckte att det var för mycket grönsaker, en persiljekvist. Restaurangen placerade sig högt på vår "tio-i-topp-lista".


2017-11-15

Kommande möte i Raggmunksakademien blir den 21 november kl 13.00 på restaurang Etsi på Hantverkargatan.

Detta sammanfaller med Raggmunkens Dag som infaller den tredje tisdagen i november.


2017-10-10 

Raggmunksakademien har besökt Restaurang Södra Sällskapet på Åsögatan den 10 okt för andra gången. Södra Sällskapet serverar numera raggmunk alla dagar i veckan och tillhör nu kategori A.


2017-05-23

Raggmunksakademien har idag besökt Grodan. Restaurangen gjorde sitt bästa för att återta platsen som Stockholms Raggmunksrestaurang nr 1. Vi hade tre servitörer vid bordet samtidigt och köket var också på tårna. Vi kunde därför avnjuta en mycket god anrättning. Den var så god att Grodan nu återtagit sin ledande position. Akademien gick efter avslutad måltid ut i köket och tackade kockarna.


2017-04-27

Nästa besök av Akademien blir den 23 maj kl 13.00. Vi kommer att återbesöka Restaurang Grodan i förhoppning om att få avsmaka den välsmakande raggmunk som vi tidigare avätit där.


2017-04-25

Akademien har idag besökt Restaurang Salt på Kungsholmen. De raggmunkar som serverades var mer till form och innehåll likt en pannkaka. Beträffande fläsket var det något blandade uppfattningar. Till detta serverades lingonsylt. Akademien förordar rårörda lingon till denna rätt.


2017-04-01

Nästa besök av Akademien blir den 25 april kl 13.00 på restaurang Salt på Hantverkargatan 34.


2017-03-14

Dagens besök på Pressklubben på Vasagatan bjöd på fläsk och utsökta rårörda lingon. Raggmunken var lite i tjockaste laget och serverades dubbelvikt vilket inte hjälpte upp det hela. Till detta serverades olika sorter av välsmakande belgisk öl. (Se bilder nedan)


2017-03-08

Raggmunksakademiens nästa restaurangbesök kommer att ske på Pressklubben på Vasagatan den 14 mars.


2017-02-21

Akademiens möte hölls på Framtidsön som var ett slanguttryck för Långholmen bland förbrytare för 100 år sedan. Man kan misstänka att benämningen är ironisk och att den syftar på det ön var mest känd för: fängelset. Fängelset på Långholmen räknar sin historia tillbaka till 1724 då en arbetsanstalt för kvinnor öppnades. När den verksamheten flyttades till Norrmalm 1825 öppnades en ”arbets- och korrektionsinrättning” för manliga fångar. Fängelset på Långholmen var i bruk fram till 1975.

När vi fick in huvudrätten var utseendet som vanligt lite olika. En del Raggmunkar var raggiga andra inte alls. Dessutom serverades det två raggmunkar på tallriken. Fläsket smakade mycket bra om än lite hårt stekt. Lingonen såg mest ut som lingonsylt men personalen intygade att de var rårörda. Innehöll raggmunkssmeten ägg diskuterade vi med personalen. Till slut fick vi reda på av kocken att så var fallet.


2017-01-27

Nästa möte i Raggmunksakademien sker den 21 februari kl 13.00. Den restaurang som vi avser att besöka är Långholmens Wärdshus. Långholmen är sedan 1906 en egen stadsdel men har i uppställningen över ännu ej besökta restauranger sammanslagits med Södermalm.


2017-01-24

Idag har Akademien, 11 herrar starkt, besökt Westmanska Restaurangen i det Westmanska Palatset i närheten av Adolf Fredriks kyrka. Raggmunken och framför allt fläsket var till allas belåtenhet. Se vidare under besökta restauranger under Provningar.


2017-01-16

Nästa träff med Raggmunksakademien sker den tisdagen 24 jan kl 13.00. Detta kommer att ske på den Westmanska restaurangen på Wallingatan.


2016-12-20

Raggmunksakademien har gjort ett återbesök på Östra Stations Järnvägsrestaurang. Hela Akademien, 12 man stark, var på plats. Vi upplevde att standarden på raggmunkarna hade sjunkit något sedan sist.


2016-11-22

Idag har två ledamöter gjort ett besök på Restaurang Bellevue vid Vanadisplan.

Där serverades vi en helt ok raggmunk med mycket gott fläsk samt hemlagad lingonsylt. Vi fick tillfälle att ha ett långt och intressant samtal med kocken om matlagning i allmänhet och raggmunk i synnerhet.


2016-11-16

Nästa gång skall Akademien göra ett återbesök på Östra Stations Järnvägsrestaurang för att se om raggmunken håller samma höga klass som senast vi var där. Besöket kommer att ske den 20:e december kl 13.00.


2016-11-15

En något reducerad Raggmunksakademie gjorde idag ett besök utanför tullarna på Lidingö Golfrestaurang. Trots att själva banan låg i vinterskrud var restaurangen välbesökt. Vi avnjöt en vällagad raggmunk med bra ragg, välstekt fläskt och närmast perfekta lingon.


2016-10-25

Raggmunksakademien skall för första gången besöka en restaurang utanför tullarna. Planen är att avnjuta raggmunk på Lidingö golfklubbs restaurang.


2016-10-23

Hemsidan har fått en avsevärd genomgång och uppfräschning.


2016-10-18

Raggmunksakademien besöker anrika restaurang Cassi på Narvavägen. Akademieledamöterna avnjöt en raggmunk som var mycket god.

NYHETER

2021-11-16

Dagens Nyheter har uppmärksammat

Raggmunkens den 16 nov genom att

hänvisa till denna dag i sitt korsord.
2021-11-06

Den 16 november infaller Raggmunkens Dag.

Detta kommer raggmunksakademien att fira på

The Man In The Moon.


2021-10-15

Raggmunksakademien har nu besökt KonstnärsBaren (KB). Ett möte på KB är alltid trevligt. Många i personalen passade upp oss på ett bra sätt. Det enda konstiga är att vi äter Raggmunk och fläsk med rårörda lingon på en fredag.

 

Raggmunken med fläsk smakade som vanligt mycket bra. Vi fick påfyllning av både Fläsk och rårörda lingon. Vid vårt första möte på KB var dock betyget bättre än vid sista fredagens möte. 


2021-09-14

Härligt att återigen kunna gå ut och äta Raggmunk efter ett långt uppehåll. Några av oss träffades i god tid och tog en öl i baren.

Chefen på Grodan hälsade oss välkomna och ordnade bord utomhus. Det var en perfekt placering.


Övrig personal passade upp oss på ett fantastiskt sätt. Efter ett tag serverades fantastiska tallrikar med vår rätt. En lagom stor och vällagad raggmunk och några fina fläskbitar och bra rårörda lingon.

Vi var väldigt lyriska men undrade vad det var för potatis i raggmunken. Efter en stund kom en av kockarna in och berättade att det var en sort som hette Faxe.


2020-11-19

Under iakttagande av Folkhälsomyndighetens anvisningar och rekommendationer besökte Raggmunksakademin Restaurang Grodan för att celebrera Raggmunkens Dag. Vi var 6 ledamöter som bjuds på en mycket välsmakande raggmunk med lika välsmakande fläsk därtill. Denna intogs av spatsiöst utplacerade akademiledamöter.


2020-10-27

Raggmunksakademien har den senaste tiden varit inaktiva p g a den pågående pandemin. Den 17 november är det Raggmunkens Dag. Raggmunksakademin kommer fira denna dag med lunch på restaurang Grodan.


2020-03-10

Raggmunksakademien har noterat att ICA säljer

något de kallar "Raggmunk med bacon och

lingonsylt". Det aktua-liserar frågan vad som

får benämnas raggmunk. En mer advekat

rubricering borde kanske vara potatispannkaka.

2020-02-18

Merparten av Raggmunksakademien avnjöt idag den 18 februari en raggmunkslunch på Kvarnen vid Björns trädgård på Södermalm. Rätten var av den kvalitén att den hamnade på "tio-i-topp-listan".


2020-02-03

Den 18 februari kl 13.00 träffas Raggmunksakademien på Hammarbyklackens stamställe Kvarnen på Tjärhovsgatan.


2020-01-22

Året har nu inletts med ett besök på restauarang DalaNise i Vasastan. Rätten som serverades fanns på menyn presenterad på detta sätt: "Stekt Fläsk med Bruna Bönor alt. löksås med kokt potatis alt. raggmunk med lingonsylt".

Bra service och trevligt bemötande.

Se vidare besökta restauranger.


2020-01-08

Raggmunksakademien kommer att inleda årets restaurangbesök på DalaNIsse Vikingagatan 7 tisdagen den 21 januari kl 13.00.


2019-12-17

Raggmunksakademien avslutade årets restaurangbesök på Blå Dörren vid Slussen. De serverade utmärkt öl med eget märke framtagen av Nils Oskar.


2019-11-29

Den 17 December avhålles Raggmunkademiens sista sammankomst för i år. Trots Julbord och Jultallrikar som översvämmar Stockholms krogar under December ställer Blå Dörren (vid slussen) upp med Raggmunk denna dag. Det blir således ett återbesök för akademien på denna restaurang. Tiden för detta är kl 13.30.


2019-11-20

Firandet av Raggmunkens dag skedde på Restaurang Grodan. Ett mycket uppskattat besök där akademiledamöterna avnjöt lunch tillsammans med sina fruar.


2019-11-19

I samband med firandet av Raggmunkens dag finns en TV-intervju med två av akademiens ledamöter. Se video.


2019-11-07

Tisdagen den 19 november infaller Raggmunkens dag. Detta celebrerar Raggmuksakademien genom att tillsammans med sina fruar besöka Restaurang Grodan.


2019-10-22

Raggmunksakademien har idag besökt Konstnärsbaren KB. Raggmunken var överlag mycket bra. En stor raggig raggmunk över nästan hela tallriken var precis som vill ha den. Fläsket var också mycket gott, bra rimning men en del bitar var lite hårt stekt hos några. Rårörda lingon i en speciell "syltburk" var något som uppskattades av samtliga. KB kom upp i toppklas.


2019-10-09

Nästa lunch med Raggmunksakademien blir tisdagen den 22 oktober kl 13.00 på Konstnärsbaren KB Smålandsgatan 7

.

2019-09-19

Raggmunksakademiens första höstmöte skedde på Wärdshuset Ulla Winbladh på Djurgårn. Det som serverades var Ok. Fläsk och rårörda lingon var t o m bättre än genomsnittet i år. Raggmunken var denna gång 2 st liggande på varandra. Raggningen var bra men övriga delen var lite i tjockaste laget. 


2019-08-20

Wärdshuset Ulla Winbladh på Djurgårn kommer att servera oss Raggrmunk tisdagen den 17 september.


2019-06-16

Raggmunkens dag har nu blivit mer officiell. Den infaller i år tisdagen den 19 november. Vi delar den bl a  med Internationella mansdagen, och toalettdagen. Se vidare  https://temadagar.se/kalender/.


2019-03-27

I det nybyggda huset på  Hantverkargatan 71 finns restauranag Eriks Basar, Där intog raggmunksakademien en lunch och kunde konstatera att fläsket var för hårt stekt och raggmunkarna var lite för degiga i mitten. De rårörda lingonen var helt ok.


2019-03-04

Eriks Basar på Kungsholmen (Hantverkargatan 71) har lovat att göra raggmunkar till oss i Raggmunksakademien den 26 mars.


2019-02-20

Raggmunksakadien har nu besökt Restaurang Tulegården, Tulegatan 22. Vi bjöds på en fin tallrik med två små fina raggiga Raggmunkar och många rimmade fläskbitar som var perfekt stekta. Lingonen var bra men lite "såsiga". Några av oss jublade åt det fina grönsaksbordet. Det var således ett fynd, ungefär som gamla pilsnerbarer som alltid hade bra husmanskost. Tulegården toppar nu listan över stans bästa raggmunksställen.


2019-02-10

Nästa gång Raggmunksakademien träffas blir tisdagen den 19 februari kl 13.00 på Restaurang Tulegården, Tulegatan 22.


2019-02-01

Bar Central serverade vår rätt på ett lite annorlunda sätt. Raggmunken var gjord med mera finmalen potatis blandad med bovete och mjöl.Detta gav en Raggmunk som hade fin ragg, något som vi alltid önskar oss.

Fläsket var en blandning av Rimmat sidfläsk och bacon som gav konstig blandning av salt och mindre salt i bitarna. Tyvärr var blandningen något för mycket stekt. De rårörda lingonen serverades med en klick smetana. En vacker disposition.


Att vi också fick god egentillverkad öl till maten gjorde inte måltiden sämre.


2019-01-09

Raggmunksåret 2019 inleds för akademiens del på restauarang på Bar Central på Birger Jarlsgatan 41 den 29 januari kl 13.00.


2018-12-18 

Raggmunksakademien avslutade året med ett besök på restaurang Tennstopet. Vi kunde konstatera att såväl raggmunk som fläsk hade en god smak. Detta serverades med rårörda lingon på topp.


Akademien har nu genomfört 48st restaurangbesök på 39 olika raggmunksställen i Stockholm.


2018-12-06

Årets sista restaurangbesök för Raggmunksakademien kommer att ske tisdagen den 18 dec kl 13.00 på anrika restaurang Tennstopet.


2018-11-21

Akademien har nu tillsammans med sina fruar firat Raggmunkens Dag tisdagen den 20 november på Restaurang Grodan. Vi bjöds på utmärkt tillagade raggmunkar. Vi kunde även konstatera att våra respektive nästan hade samma sofistikerade smak som Akademiledamöterna. Se även bilder.


2018-11-19

Vår aktivitet kring Raggmunkens Dag tisdagen den 20 november har nu uppmärksammats av pressen genom en artikel. Se https://alltomstockholm.se/stadsliv/vill-raggmunken-egen/.


2018-11-12

För attt celebrera Raggmunkens Dag tisdagen den 20 november samlas Raggmunksakademien på restaurang Grodan kl 13.00. Vid detta högtidlia tillfälle må akademieledamot medföra kvinnligt sällskap.


2018-10-27

Följande kommuniké har nu gått ut från Restaurang Grodan:

"Raggmunksakademien har funnits i 6 år och de arbetar för att flera ska få njuta av hög kvalitet på denna svenska husmanskostsrätt. De vill nu uppmärksamma raggmunken genom att instifta Raggmunkens Dag som blir den 3:e tisdagen i november varje år, alltså den 20 november 2018.


Äntligen, säger vi! Efter Raggmunksakademiens besök hos oss på Grodan hamnade vår raggmunk bland de bästa i Stockholm. Så se till att fira Raggmunkens dag på Grodan med en riktig klassiker med fläsk. Eller varför inte en vegetarisk med svamp eller en lyxragga med löjrom!"


2018-10-18

Raggmunksakademien, som denna gång samlades fulltaligt, var på Eriks Bakficka Fredrikshovsgatan 4. Raggmuknen serverades väldigt elegant upplagd med extra skålar rårörda lingon. Raggmunken kunde vara mer raggig. Vi återkopplade våra synpunkter vilket verkade uppskattat av den vänliga personalen..


2018-10-08

Nästa  gång Raggmunksakademien träffas blir tisdagen den 16 oktober på Eriks Bakficka Fredrikshovsgatan 4. Raggmunk står inte normalt på deras meny men skall  göra det den 16:e.

.

2018-09-21

Hösten första raggmunkslunch skedde på Café Delta på Gävlegatan 2 den 18 sep kl 13.00. Vi var åtta ledamöter som i god anda och med god aptit åt de raggmunkar som serverades av den mycket trevliga personalen.


2018-09-11

Raggmunksakademien inleder hösten med ett besök på Café Delta på Gävlegatan 2 den 18 sep kl 13.00.


2018-05-22

Dagens besök på Restaurang Hubertus blev inte

riktigt vad vi räknat med. Trots föranmälan om vår

ankomst hann endast tre ledamöter få raggmunk

innan den tog slut. Återstående ledamöter hittade

dock raggmunk i den närbelägna Rydbergs

Bar & Restaurang. Nedan visas bild på Centralbadets

vackra park som vi ansåg var den största attraktionen.
2018-05-08

Den 22 maj samlas Raggmunksakademien igen för att avnjuta och bedöma raggmunk. Platsen blir Restaurang Hubertus på Holländargatan som även har servering utomhus i Centralbadets vackra park.


2018-04-18

Raggmunksakademien brukar regelbundet besöka restaurang Grodan för att kalibrera uppfattningen hur en raggmunk skall anrättas och smaka. Så skedde den 17 april då vi förutom en välsmakande raggmunk med tillhörande fläsk och rårörda lingon även fick en kort föreläsning om restaurangens historia av etablisemangets ägare..


2018-04-08

Nästa gång raggmunksakademien samlas blir den 17 april. Då kommer vi att  återbesöka Grodan som har bllivit en av akademiens favoritrestauranger.


2018-03-21

Raggmunksakademiens senaste povning har ägt rum på restaurang Tradition Österlånggatan 1.De serverar inte raggmunk som standard men bjöd på en utsökt sådan. Desssutom var personalen på tårna.


2018-03-05

Den 20 mars är nästa tillfälle som Raggmunksakademien träffas för att avnjuta raggmunk med fläsk. Detta sker i Gamla Stan på restaurang Tradition Österlånggatan 1.


2018-02-27

Melanders i Söderhallarna har nu testats av Raggmunksakademien. Restaurangen kunde servera en raggmunk som väl föll Akademien på den sk läpppen och återfinns nu högt upp på topplistan.


2018-02-12

Den 27 februari  är det dags för nästa restaurangbesök. Då skall Melanders i Söderhallarna besökas.


2018-01-16

Den anrika restaurangen Operabaren fick denna gång stå som värd

för Akademiens besök. Huvudattraktionen på dagens husman var

fläsk som antingen serverades till raggmunk eller till löksås.

Vi intog naturligtvis det förstnämda.

De ingående komponenterna var goda men uppläggningen

gjorde att frasigheten på raggmunkarna påverkades.
2018-01-10

Nästa raggmunksprovning kommer att  ske den 16 jan kl 13.15 på Operabaren.


2017-12-14

Akademien har nu besökt Restaurang Mozarteum på Kungsgatans Kungsholmssida. Vi blev serverade en lite annorlunda men väldigt riklig portion raggmunk. Raggmunkarna serverades vikta men var goda ändå. Till detta serverades en utmärkt fläsk och lingonsylt.


2017-12-12

Vår förteckning över restauranger i Stockholm som serverar raggmunk har gåtts igenom, Några har försvunnit andra har tillkommit. Se restauranger.


2017-11-22

Nästa gastronomiska möte med Akademien blir den 12 dec kl 13.00 på Restaurang Mozarteum Kungsgatan 82.


2017-11-21

Raggmunksakademien har idag  på Raggmunkens dag besökt Restaurang Etsi på Hantverkargatan. Trevlig och tillmötesgående personal hjälpte att höja vår upplevelse.


Vi serverades en mycket bra måltid, några tyckte att det var för mycket grönsaker, en persiljekvist. Restaurangen  placerade sig högt på vår "tio-i-topp-lista".


2017-11-15

Kommande möte i Raggmunksakademien blir den 21 november kl 13.00 på restaurang Etsi på Hantverkargatan.

Detta sammanfaller med Raggmunkens Dag som infaller den tredje tisdagen i november.


2017-10-10 

Raggmunksakademien har besökt Restaurang Södra Sällkskapet på Åsögatan den 10 okt för andra gången. Södra Sällskapet serverar numera raggmunk alla dagar i veckan och tillhör nu kategori A.


2017-05-23

Raggmunksakademien har idag besökt Grodan. Restaurangen gjorde sitt bästa för att återta platsen som Stockholms Raggmunksrestaurang nr 1. Vi hade tre servitörer vid bordet samtidigt och köket var också på tårna. Vi kunde därför avnjuta en mycket god anrättning. Den var så god att Grodan nu återtagit sin ledande position. Akademien gick efter avslutad måltid ut i köket och tackade kockarna.


2017-04-27

Nästa besök av Akademien blir den 23 maj kl 13.00. Vi kommer att återbesöka Restaurang Grodan i förhoppning om att få avsmaka den välsmakande raggmunk som vi tidigare avätit där.


2017-04-25

Akademien har idag besökt Restaurang Salt på Kungsholmen. De raggmunkar som serverades var mer till form och innehåll likt en pannkaka. Beträffande fläsket var det något blandade uppfattningar. Till detta serverades lingonsylt. Akademien förordar rårörda lingon till denna rätt.


2017-05-23

Raggmunksakademien har idag besökt Grodan. Restaurangen gjorde sitt bästa för att återta platsen som Stockholms Raggmunksrestaurang nr 1. Vi hade tre servitörer vid bordet samtidigt och köket var också på tårna. Vi kunde därför avnjuta en mycket god anrättning. Den var så god att Grodan nu återtagit sin ledande position. Akademien gick efter avslutad måltid ut i köket och tackade kockarna.


2017-04-27

Nästa besök av Akademien blir den 23 maj kl 13.00. Vi kommer att återbesöka Restaurang Grodan i förhoppning om att få avsmaka den välsmakande raggmunk som vi tidigare avätit där.


2017-04-25

Akademien har idag besökt Restaurang Salt på Kungsholmen. De raggmunkar som serverades var mer till form och innehåll likt en pannkaka. Beträffande fläsket var det något blandade uppfattningar. Till detta serverades lingonsylt. Akademien förordar rårörda lingon till denna rättt.


2017-05-23

Raggmunksakademien har idag besökt Grodan. Restaurangen gjorde sitt bästa för att återta platsen som Stockholms Raggmunksrestaurang nr 1. Vi hade tre servitörer vid bordet samtidigt och köket var också på tårna. Vi kunde därför avnjuta en mycket god anrättning. Den var så god att Grodan nu återtagit sin ledande position. Akademien gick efter avslutad måltid ut i köket och tackade kockarna.


2017-04-27

Nästa besök av Akademien blir den 23 maj kl 13.00. Vi kommer att återbesöka Restaurang Grodan i förhoppning om att få avsmaka den välsmakande raggmunk som vi tidigare avätit där.


2017-04-25

Akademien har idag besökt Restaurang Salt på Kungsholmen. De raggmunkar som serverades var mer till form och innehåll likt en pannkaka. Beträffande fläsket var det något blandade uppfattningar. Till detta serverades lingonsylt. Akademien förordar rårörda lingon till denna rättt.


2017-04-01

Nästa besök av Akademien blir den 25 april kl 13.00 på restaurang Salt på Hantverkargatan 34.


2017-03-14

Dagens besök på Pressklubben på Vasagatan bjöd på fläsk och utsökta rårörda lingon. Raggmunken var lite i tjockaste laget och severades dubbelvikt vilket inte hjälpte upp det hela. Till detta severades olika sorter av välsmakande belgisk öl. (Se bilder nedan)


2017-03-08

Raggmunksakademiens nästa restaurangbesök kommer att ske på Pressklubben på Vasagatan den 14 mars.


2017-02-21

Akademiens möte hölls på Framtidsön som var ett slanguttryck för Långholmen bland förbrytare för 100 år sedan. Man kan misstänka att benämningen är ironisk och att den syftar på det ön var mest känd för: fängelset. Fängelset på Långholmen räknar sin historia tillbaka till 1724 då en arbetsanstalt för kvinnor öppnades. När den verksamheten flyttades till Norrmalm 1825 öppnades en ”arbets- och korrektionsinrättning” för manliga fångar. Fängelset på Långholmen var i bruk fram till 1975.

När vi fick in huvudrätten var utseendet som vanligt lite olika. En del Raggmunkar var raggiga andra inte alls. Dessutom serverades det två raggmunkar på tallriken. Fläsket smakade mycket bra om än lite hårt stekt. Lingonen såg mest ut som lingonsylt men personalen intygade att de var rårörda. Innehöll raggmunkssmeten ägg diskuterade vi med personalen. Till slut fick vi reda på av kocken att så var fallet.


2017-01-27

Nästa möte i Raggmunksakademien sker den 21 februari kl 13.00. Den restaurang som vi avser att besöka är Långholmens Wärdshus. Långholmen är sedan 1906 en egen stadsdel men har i uppställningen över ännu ej besökta restauranger sammanslagits med Södermalm.


2017-01-24

Idag har Akademien, 11 herrar starkt,  besökt Westmanska Restaurangen i det Westmanska Palatset i närheten av Adolf Fredriks kyrka. Raggmunken och framförallt fläsket var till allas belåtenhet. Se vidare under besökta restauranger under Provningar.


2017-01-16

Nästa träff med Raggmunksakademien sker den tisdagen 24 jan kl 13.00. Detta kommer att ske på den Westmanska restaurangen på Wallingatan.


2016-12-20

Raggmunksakademien har gjort ett återbesök på Östra Stations Järnvägsrestaurang. Hela Aklademien, 12 man stark, var på plats. Vi upplevde att standarden på raggmunkarna hade sjunkit något sedan sist.


2016-11-22

Idag har två ledamöter gjort ett besökt på Restaurang Bellevue vid Vanadisplan.

Där serverades vi en helt ok raggmunk med mycket gott fläsk samt hemlagad lingonsylt. Vi fick tillfälle att ha ett långt och intressant samtal med kocken om matlagning i allmänhet och raggmunk i synnerhet.


2016-11-16

Nästa gång skall Akademien göra ett återbesök på Östra Stations Järnvägsrestaurang för att se om raggmunken håller samma höga klass som senast vi var där. Besöket kommer att ske den 20:e december kl 13.00.


2016-11-15

En något reducerad Raggmunksakademie gjorde idag ett besök utanför tullarna på Lidingö Golfrestaurang. Trots att själva banan låg i vinterskrud var restaurangen välbesökt. Vi avnjöt en vällagad raggmunk med bra ragg, välstekt fläskt och närmast perfekta lingon.


2016-10-25

Raggmunksakademien skall för första gången besöka en restaurang utanför tullarna. Planen är att avnjuta raggmunk på Lidingö golfklubbs restaurang.


2016-10-23

Hemsidan har fått en avsevärd genomgång och uppfräschning.


2016-10-18

Raggmunksakademien besöker anrika restaurang Cassi på Narvavägen. Akademieledamöterna avnjöt en raggmunk som var mycket god.

Salt

25 april 2017