Husman hela veckan


Måndag – Pytt i panna

Var denna tradition kommer ifrån är lite osäkert men i lunchrestauranger är det vanligt att måndagar är en dag då man rensar kylen. Detta eftersom många får nya leveranser på måndagar och man vill göra plats i kylarna samtidigt som man vill se till att använda sådant som annars skulle bli gammalt.

En pytt i panna består vanligtvis av korv- och köttrester. Den är lättlagad och fungerar fint att svänga ihop med det som råkar finnas i kylskåpet, en

helt perfekt måndagsrätt.


Raggmunk på tisdag

Går man ofta ut och äter lunch vet man att raggmunk på en tisdag är lika givet som sill på julafton.

Det finns dock en utmanare till tisdagslunchen och det är fläsk och bönor.

Denna klassiska husmanskost är dock inte fullt så vanlig längre vilket också är anledningen till att den inte serveras i samma utsträckning som raggmunk.

Det viktigaste på tisdagar är dock fläsket.


Onsdag betyder fisk

På onsdagar har veckans färska fisk nått butiker och restauranger och det är därför en perfekt dag att laga en riktigt god fiskrätt till lunch. En klassiskt stekt strömming med skirat smör och potatismos är en vanlig onsdagslunch.


Ärtsoppa på torsdag

Denna tradition letar sig hela vägen tillbaka till medeltiden. På den tiden var fredag en fastedag och enligt tradition åt man en riktig festmåltid dagen innan.

Fläsk var en bas i dåtidens matlagning men ärtorna var ett festligare alternativ till kål och rovor. Långt senare blev punschen ett populärt inslag till ärtsoppa och ännu senare blev pannkakor den givna efterrätten.


En god köttbit på fredagar

På fredag brukar vi vilja tjuvstarta helgen och hur gör man det bättre än med en lite lyxigare lunch? Många lunchrestauranger bjuder på en bättre kötträtt på fredagen, det kan vara någon form av stek, en schnitzel eller en god köttfärsbiff. En riktig wienerschnitsel känns därför helt rätt att avrunda arbetsveckan med.

Husman hela veckan -

en klassisk veckomatsedel