RAGGMUNK ENLIGT BONNIERS KOKBOK
(1960 års utgåva)
Raggmunk
4 portioner
1 kg potatis ( 12 st medelstora)
1-1,5 tsk salt
fläskflott eller annat matfett
Tillagning
Skala potatisen och riv den på rivjärn i en skål. Blanda den rivna potatisen med salt och ev litet vatten om det är vinterpotatis. Värm upp en stekpanna och rikligt med fläskflott i denna. Häll med sked av potatismassan och bred ut den i pannan och stek en stor eller två mindre raggmunkar i taget tills de är ljusbruna och knapriga på båda sidor.
Servering
Severera raggmunk med stekt fläsk (som bör stekas före raggmunkarna) och med lingonsylt* eller syrligt äppelmos.
* Raggmunksakademin förordar starkt rårörda lingon framför lingonsylt.
Raggmunkar med ägg
7-8 medelstora potatisar
5 d mjölk
2 ägg
2 dl vetemjöl
fläskflott eller annat matfett
1 tsk salt
Tillagning
Vispa samman ägg, vetemjöl, salt och mjölk som till en vanlig pannkakssmet. Skala och riv potatisen strax före gräddningen. Värm upp en stekpanna och rikligt med fläskflott i denna. Häll med sked av smeten i pannan och stek en stor eller två mindre, tunna raggmunkar i taget tills de är gulbruna på båda sidor.
.
Servering
Servera raggmunk med stekt fläsk (som bör stekas före raggmunkarna) och med lingonsylt*.
* Raggmunksakademin förordar återigen starkt rårörda lingon framför lingonsylt.
Raggmunksakademien gjorde sitt första restaurangbesök i december 2012 på Restaurang Grodan på Nybrogatan. Ett näringsställe som vi ofta återkommer till.
Från början bestod gruppen av 10 personer och kallades då Raggarna. Ganska snart döptes gruppen om till Raggmunksakademien för att tydligare markera sammanslutningens syfte och undvika missförstånd om inriktningen.
Kort därefter utvidgades gruppen till 12 personer vilket bedömdes som tillräckligt.
Akademien brukar göra ca 8 restaurangbesök varje år och försöker hitta nya näringsställen att bedöma men gör ibland även återbesök. Totalt har det fram till december 2024 genomförts 82 visiter varav 81 inom tullarna där vi har koncentrerat vår verksamhet.
År 2015 skapades vår hemsida för att sprida kunskap om raggmunk med fläsk och de restauranger i Stockholm som serverar denna rätt. I början var det ca 100 besök per månad för att numera vara drygt 4.000 varje månad. Intresset för vår sajt sprids runt vårt jordklot och inte mindre än 138 länder är representerade.
De flesta besökarna är från Sverige (60%). Tvåa på listan ligger USA (22%).
År 2017 lyckades vi etablera Raggmunkens dag som infaller den tredje tisdagen i november varje år.