Lufsa

LUFSA

Lufsa är en av Ölands landskapsrätter, en variant på raggmunk och en slags ugnspannkaka. Lufsa gör du på råriven potatis, smör och mjölk. Slå smeten i en långpanna, strö skivor av lättrimmat fläsk över, grädda i ugnen och servera till kvällsmat.


Ingredienser


1 ½ kg råskalad potatis

2 - 2½ dl mjölk eller grädd mjölk

2 tsk salt

4 msk smör eller margarin

500 g lättrimmat sidfläsk


Tillagning


1. Riv potatisen eller mal den i kvarn. Lägg massan i en grov handduk och låt vattnet rinna av.


2. Tillsätt så mycket mjölk eller gräddmjölk att konsistensen blir som hos en kraftig pannkakssmet. Salta.


3. Slå smeten i en väl smord långpanna. Lägg små råa fläskskivor över hela ytan. Grädda puddingen i 225°C 45-60 minuter.


Servering


Servera med lingonsylt.


Se vidare http://www.ica.se/recept/lufsa-1498/