RECEPT
Ragggmunk enligt Bonniers kokbok
(1960 års utgåva)
Raggmunk
4 portioner
1 kg potatis ( 12 st medelstora)
1-1,5 tsk salt
fläskflott eller annat matfett
Tillagning
Skala potatisen och riv den på rivjärn i en skål. Blanda den rivna potatisen med salt och ev litet vatten om det är vinterpotatis. Värm upp en stekpanna och rikligt med fläskflott i denna. Häll med sked av potatismassan och bred ut den i pannan och stek en stor eller två mindre raggmunkar i taget tills de är ljusbruna och knapriga på båda sidor.
Servering
Severera raggmunk med stekt fläsk (som bör stekas före raggmunkarna) och med lingonsylt* eller syrligt äppelmos.
* Raggmunksakademin förordar starkt rårörda lingon framför lingonsylt.
Raggmunkar med ägg
7-8 medelstora potatisar
5 d mjölk
2 ägg
2 dl vetemjöl
fläskflott eller annat matfett
1 tsk salt
Tillagning
Vispa samman ägg, vetemjöl, salt och mjölk som till en vanlig pannkakssmet. Skala och riv potatisen strax före gräddningen. Värm upp en stekpanna och rikligt med fläskflott i denna. Häll med sked av smeten i pannan och stek en stor eller två mindre, tunna raggmunkar i taget tills de är gulbruna på båda sidor.
.
Servering
Servera raggmunk med stekt fläsk (som bör stekas före raggmunkarna) och med lingonsylt*.
* Raggmunksakademin förordar återigen starkt rårörda lingon framför lingonsylt.