Rösti

RÖSTI

Rösti eller potatiskaka från Schweiz. Rösti är riven potatis stekt i en stekpanna till en platt potatiskaka. Rösti kan du laga med rå eller kokt potatis. Vanligast är rå riven potatis.


Ingedienser

6 st stora fasta vinterpotatisar

0,5 st gul lök

0,5 msk salt

2 msk olivolja eller annan olja

1 krm mald vitpeppar

2 msk smör till stekningen 

 


Tillagning


1. Riv potatis och lök.


2. Hacka löken eller strimla den fint.


3. Riv potatisen grovt och lägg i ett durkslag. Skölj potatisen i kallt vatten.


4. Blanda riven potatis, lök och salt i en bunke.


5. Värm en stor stekpanna eller två mindre stekpannor.


6. Lägg i smör och olivolja.


7. Fördela potatisblandningen i pannan (pannorna) i ett jämt lager och platta till ca 1,5 - 2 cm tjockt.


8. Stek potatisen först med lock i 5 minuter på något under max värme.


9. Ta av locket och fortsätt steka röstin på medelvärme i 10 minuter. Akta så inte potatisen bränns (sänk värmen). Potatisen ska få brun färg och få en hård skorpa så att den rivna potatisen sitter ihop. Platta till potatisen med en stekspade och lossa undertill med stekspaden. Skaka på pannan så att potatisen lossnar.

 

10.  Vänd röstin försiktigt. Flippa rösten i luften eller vänd försiktigt med stekspade. Du kan också ta en tallrik och vända upp och ner över röstin och sedan vända upp och ner på pannan så röstin hamnar på tallriken. Dra sedan över rösten med den ostekta sidan nedåt tillbaks i pannan.


11. Fortsätt steka röstin i 10 minuter på medelvärme tills den fått fin färg undertill och potatisen är mjuk.


12. Du kan också sätta in röstin i pannan att gå klart i ugnen ca 15 minuter på 200 grader

 

Servering


Stjälp upp röstin på fat och servera.


Röstin kan serveras uppskuren i tårtbitar som potatistillbehör till den mesta mat ex. kött, grillat, vilt, fågel tom grillad fisk som lax, men också som en lunch eller kvällsmat med tomatsallad, grönsallad och stekt bacon eller fläsk. Du kan också göra små förrättsrösti och servera med gräddfil, rom (löjrom), eller lite rökt lax, hackad rödlök samt gräslök. Portionera ut 1 dm stora rundlar i stekpanna.


Se vidare http://receptfavoriter.se/recept/roesti-potatiskaka.html