Bonniers kokbok

RAGGMUNK ENLIGT BONNIERS KOKBOK

(1960 års utgåva)

Raggmunk


4 portioner

1 kg potatis ( 12 st medelstora)

1-1,5 tsk salt

fläskflott eller annat matfett


Tillagning

Skala potatisen och riv den på rivjärn i en skål. Blanda den rivna potatisen med salt och ev litet vatten om det är vinterpotatis. Värm upp en stekpanna och rikligt med fläskflott i denna. Häll med sked av potatismassan och bred ut den i pannan och stek en stor eller två mindre raggmunkar i taget tills de är ljusbruna och knapriga på båda sidor.


Servering

Severera raggmunk med stekt fläsk (som bör stekas före raggmunkarna) och med lingonsylt* eller syrligt äppelmos.


* Raggmunksakademin förordar starkt rårörda lingon framför lingonsylt.


Raggmunkar med ägg


7-8 medelstora potatisar

5 d mjölk

2 ägg

2 dl vetemjöl

fläskflott eller annat matfett

1 tsk salt


Tillagning

Vispa samman ägg, vetemjöl, salt och mjölk som till en vanlig pannkakssmet. Skala och riv potatisen strax före gräddningen. Värm upp en stekpanna och rikligt med fläskflott i denna. Häll med sked av smeten i pannan och stek en stor eller två mindre, tunna raggmunkar i taget tills de är gulbruna på båda sidor.

.

Servering

Servera raggmunk med stekt fläsk (som bör stekas före raggmunkarna) och med lingonsylt*.


* Raggmunksakademin förordar återigen starkt rårörda lingon framför lingonsylt.